فهرست مطالب

Behavioral Sciences - Volume:3 Issue: 2, 2009

International Journal of Behavioral Sciences
Volume:3 Issue: 2, 2009

  • تاریخ انتشار: 1388/04/01
  • تعداد عناوین: 12
|
  • پروین رفیعی نیا، پرویز آزادفلاح، علی فتحی آشتیانی، کاظم طباطبایی صفحه 85
    مقاله حاضر حاضر اثر حالت های خلقی مثبت و منفی بر پاسخ های قلبی - عروقی و نقش تعدیل کننده ابعاد شخصیتی برونگردی و نوروزگرایی را در این رابطه وارسی می نماید. ابتدا 654 نفر از دانشجویان دختر دانشگاه تربیت مدرس، نسخه تجدید نظرشده پرسشنامه شخصیتی آیزنک را تکمیل نمودند؛ سپس بر اساس نمره های انتهایی توزیع در دو بعد شخصیتی برونگردی و نوروزگرایی، 4 گروه، شامل گروه های برونگرد، درونگرد، نوروزگرا و پایدار هیجانی (هر گروه30 نفر؛ مجموعا 120 نفر) انتخاب شدند. کاربندی آزمایشی در مورد هر یک از آزمودنی ها در دو جلسه با فاصله دو تا چهار هفته، اعمال گردید؛ بدین ترتیب که در یک جلسه خلق مثبت و در جلسه دیگر، خلق منفی به آنها القا شد. میزان فشارخون و ضربان قلب آزمودنی ها در پیش و پس از فرایند القای خلق، اندازه گیری و ثبت گردید. با توجه به نتایج به دست آمده در مورد همه آزمودنی ها، در موقعیت خلقی مثبت در مقایسه با موقعیت خلقی منفی، میزان فشارخون سیستولیک نسبت به میزان آن در مرحله خط پایه، با کاهش بیشتر، و در موقعیت خلقی منفی در مقایسه با موقعیت خلقی مثبت، میزان ضربان قلب نسبت به میزان آن در مرحله خط پایه، با افزایش همراه بوده است. گرچه نتایج نمایانگر تاثیر متغیر خلق بر میزان تغییرپذیری فشارخون سیستولیک و ضربان قلب است، ابعاد شخصیتی برونگردی و یا نوروزگرایی این اثر را تعدیل نکردند. از آنجایی که نتایج برخی مطالعات حاکی از آن است که سطوح پایین تر پاسخ های قلبی-عروقی با سلامت، و سطوح بالاتر آن با بیماری مرتبط است و طبق یافته های پژوهش حاضر نیز، حالت خلقی مثبت، با کاهش میزان فشارخون سیستولیک، و حالت خلقی منفی با افزایش میزان ضربان قلب، همراه است، می توان از شیو های القاء خلق، در راستای بهبود سلامت افراد بهره جست.
    کلیدواژگان: برونگردی، نوروزگرایی، خلق، فشارخون، ضربان قلب
  • کارینه طهماسیان، آسیه اناری، بهرام صالح صدق پور صفحه 93
    هدف
    این پژوهش با هدف بررسی و مدلیابی تاثیر مستقیم و غیر مستقیم خود اثرمندی اجتماعی بر احساس تنهایی نوجوانان انجام شده است. مواد و
    روش
    آزمودنی های این پژوهش، 946 نفر از دانش آموزان مقطع دبیرستان و پیش دانشگاهی شهر تهران می باشند که به روش نمونه گیری خوشه ایچند مرحله ای-تصادفی انتخاب شده اند. ابزار گردآوری اطلاعات عبارتند از: پرسشنامه اجتناب اجتماعی، پرسشنامه حمایت اجتماعی کودکان و نوجوانان، پرسشنامه طرد همسالان و پرسشنامه خوداثرمندی کودکان و نوجوانان. برای تجزیه و تحلیل داده ها از نرم افزار کامپیوتری SPSS AMOS استفاده شد.
    یافته ها
    نتایج بدست آمده نشان داده که تاثیر مستقیم خود اثرمندی اجتماعی بر احساس تنهایی نوجوانان معنی دار است و تاثیر غیر مستقیم آن از طریق اثر معنادار در اجتناب اجتماعی و حمایت اجتماعی تایید می گردد.
    نتیجه گیری
    خود اثرمندی اجتماعی در احساس تنهایی نوجوانان تاثیر مستقیم و غیر مستقیم از طریق اجتناب اجتماعی و حمایت اجتماعی دارد. از این رو در بحث پیشگیری از آسیبهای ناشی از احساس تنهایی در نوجوانان، خوداثرمندی اجتماعی و متغیرهای وابسته به آن می توانند مورد توجه قرار گیرند.
    کلیدواژگان: احساس تنهایی، خود اثرمندی اجتماعی، نوجوانان
  • سیدعلی کیمیایی صفحه 99
    چکیده در این پژوهش، به منظور بررسی رابطه بین راهبردهای یادگیری (شناختی و فراشناختی) با سبک های اسناد (درونی و بیرونی) پژوهشگر آزمون های راهبردهای یادگیری کرمی و سبک اسناد سلیگمن را در مورد 384 دانش آموز مقطع متوسطه شهرستان شیروان اجرا کرده است. روش تحقیق از نوع همبستگی می باشد در تحلیل فرضیه ها از برنامه های آماری SPSS و آزمون t و همبستگی پیرسون استفاده و متغیرهای مربوط به ابعاد اسناد رادر دو موقعیت درونی و بیرونی مورد بررسی قرار داد. نتایج تحقیق نشان می دهد که میزان استفاده دانش آموزان دختر از راهبردهای یادگیری هم در حوزه شناخت و هم در حوزه فراشناخت از پسران بیشتر می باشد و همچنین دانش آموزان دارای سبک اسناد درونی به طور معنی دار بیشتر از دانش آموزان دارای سبک اسناد بیرونی از راهبردهای فراشناختی یادگیری استفاده می کنند. در نتیجه احتمال می رود که انتساب های درونی و راهبردهای فراشناخت در افزایش موفقیت تحصیلی و عزت نفس دانش آموزان موثر باشد.
    کلیدواژگان: راهبردهای یادگیری (شناختی و فراشناختی)، سبک اسناد (درونی و بیرونی)
  • نظام الدین قاسمی، علی فتحی آشتیانی، فاطمه رئیسی صفحه 105
    مقدمه
    این تحقیق با هدف مقایسه سبک های اسنادی و سبک های یادگیری همگرا و واگرا دردانشجویان افسرده و عادی انجام شده است.
    روش
    این پژوهش علی-مقایسه ای است که به کمک نمونه گیری در دسترس سبک یادگیری و سبک اسنادی 170 دانشجو در مقطع کارشناسی به کمک پرسشنامه سبک های یادگیری کلب (LSI) و پرسشنامه سبک های اسنادی (ASQ) برای وقایع خوشایند و ناخوشایند سنجیده شد. افراد به کمک پرسشنامه افسردگی بک به دو گروه افسرده (45 نفر) و عادی (125 نفر) تقسیم شدند.داده های بدست آمده به کمک آزمون من – ویتنی و کا- اسکور تجزیه و تحلیل شدند.
    یافته ها
    نتایج بدست آمده نشان داد که دانشجویان افسرده در مقایسه با دانشجویان عادی در موقعیت های مثبت از اسناد درونی و پایدار کمتری استفاده می کنند و هیچ تفاوت معناداری بین دو گروه از لحاظ سبک اسنادی کلی – اختصاصی درموقعیت مثبت وجود ندارد. ولی در موقعیت منفی دانشجویان افسرده در مقایسه با دانشجویان عادی از اسناد درونی بیشتری استفاده می کنند و در سایر ابعاد اسنادی تفاوتی با هم ندارند. بعلاوه تفاوت معناداری بین گروه افسرده و غیرافسرده در استفاده از سبک یادگیری (واگرا، همگرا) بدست نیامد. همچنین افراد دارای سبک یادگیری همگرا در مقایسه با افراد دارای سبک یادگیری واگرا از اسنادهای بدبینانه بیشتری در موقعیت های منفی استفاده نمی کردند. نتطجه گیری: نتایج پژوهش حاکی از آن است که با شناخت سبک اسنادی و الگوی یادگیری افراد به عنوان دو متغیر مهم شناختی می توان نقش مهمی را در فهم آسیب پذیری شناختی اختلالات هیجانی ایفا کرد.
    کلیدواژگان: سبک اسنادی، سبک یادگیری همگرا واگرا، افسردگی
  • سمیه مؤذن صفحه 113
    مقدمه
    پژوهش حاضر با هدف مقایسه میزان فعالیت سیستم های مغزی/ رفتاری و ابعاد کمال گرایی در مردان مبتلا به بیماری کرونری قلب و افراد سالم به اجرا در آمد.
    روش
    50 مرد متاهل با میانگین سنی 53 سال، دارای تحصیلات دیپلم و بالاتر از آن، و مبتلا به بیماری کرونری قلب که برای اولین بار در بخش قلب یکی از بیمارستان های تهران بستری شده بودند؛ و 50 مرد مراجعه کننده به یک کلینیک دندانپزشکی که از نظر متغیرهای گروه سنی، تاهل و سطح تحصیلات با گروه بیماران یکسان شده بودند؛ پرسشنامه های بازداری/ روی آوری کرور و وایت و کمال گرایی چندگانه هویت و فلت را تکمیل کردند.
    نتایج
    تحلیل آماری با استفاده از آزمون t برای گروه های مستقل، آزمون همبستگی پیرسون و آزمون معناداری Z فیشر نشان داد که مردان مبتلا به بیماری کرونری قلب در مقایسه با افراد سالم، سیستم فعال ساز رفتاری غالب و فعال تری داشتند. همچنین مردان مبتلا به بیماری کرونری قلب در دو بعد کمال گرایی خویشتن مدار و کمال گرایی دیگرمدار به طور معنادار بیش از افراد سالم واجد ویژگی های کمال گرایی بودند. در گروه مردان مبتلا به بیماری کرونری قلب، همبستگی میان خرده مقیاس های سیستم فعال ساز رفتاری و ابعاد سه گانه کمال گرایی بیشتر از افراد گروه سالم بود. بحث: یافته های این پژوهش همسو با رویکرد تحلیل مؤلفه ای درباره الگوی رفتاری ریخت A است؛ که بر اجزای خاصی از این ساختار که با اختلالات کرونری قلب به صورت اختصاصی رابطه دارند؛ تاکید می کند. بنابراین فعالیت سیستم فعال ساز رفتاری و ابعاد کمال گرایی می توانند مؤلفه های مناسبی در تحلیل های روانشناختی بروز بیماری کرونری قلب باشند.
    کلیدواژگان: سیستم های مغزی، رفتاری، ابعاد کمال گرایی، بیماری کرونری قلب
  • محسن جوشن لو، غلامحسین قائدی صفحه 121
    هدف
    هدف پژوهش حاضر بررسی پایایی (همسانی درونی)، روایی سازه، روایی همگرا و تفاوت های جنسیتی موجود در مقیاس اقدام برای رشد شخصی در یک نمونه دانشجویی ایرانی بود.
    مواد و روش ها
    205 دانشجوی دانشگاه تهران (117 دختر و 88 پسر) وارد مطالعه شدند. از همه آزمودنی ها خواسته شد تا به مقیاس نه ماده ای اقدام برای رشد شخصی به همراه مقیاس های رضایت مندی از زندگی، عواطف منفی و مثبت، بهزیستی روان شناختی و اجتماعی پاسخ دهند. برای تحلیل داده ها از تحلیل عاملی اکتشافی و تاییدی، آزمون t برای گروه های مستقل و تحلیل همبستگی با اصلاح بونفرونی استفاده شد.
    یافته ها
    همسانی درونی این مقیاس معادل 87/0 به دست آمد که نشان از اعتبار مطلوب این مقیاس در نمونه حاضر داشت. نتایج تحلیل عاملی اکتشافی مبین آن بود که این مقیاس در نمونه پژوهش حاضر از ساختاری تک عاملی برخوردار است. این نتیجه توسط تحلیل آماری تاییدی نیز تایید شد. همبستگی های بین این مقیاس و مقیاس های روایی همگرا معنادار و در جهت مورد انتظار بود.
    نتیجه گیری
    روی هم رفته نتایج پژوهش حاضر مبین آن است که مقیاس PGI در نمونه دانشجویی ایرانی از ساختاری تک عاملی و اعتبار و روایی مطلوبی برخوردار است.
    کلیدواژگان: اقدام برای رشد شخصی، پایایی، روایی
  • سیاوش طالع پسند صفحه 127
    هدف
    هدف این مطالعه رواسازی نسخه ایرانی پرسشنامه ارزیابی دانشجویان از کیفیت تدریس(مارش، 1977) و آزمون مقدماتی الگوی مارش در ارزشیابی کیفیت تدریس بود.
    روش
    در کل 339 دانشجوی دانشگاه سمنان در این مطالعه شرکت داشتند. شرکت کنندگان پرسشنامه ارزیابی دانشجویان از کیفیت تدریس را تکمیل نمودند ونمرات امتحان پایان ترم آنها جمع آوری شد.تحلیل عاملی اکتشافی، همبستگی سوال- نمره کل و تحلیل اعتبار برای بررسی ویژگی های روان سنجی ابزار اجرا شد.تحلیل عاملی تاییدی برای فراهم آوردن شواهد روایی اجرا شد.
    یافته ها
    تحلیل عاملی اکتشافی یک مدل 6 عاملی را آشکار کرد.در حالی که مدل 6 عاملی با روش تحلیل عاملی تاییدی برازنده نبود. هماهنگی درونی پرسشنامه ارزیابی دانشجویان از کیفیت تدریس بالا بود(936/.Alpha=).نمرات ارزیابی از کیفیت تدریس با پیشرفت تحصیلی دانشجویان به طور معنادار مرتبط بود(50/.=r).
    نتیجه گیری
    نتایج تحلیل عاملی اکتشافی و تاییدی ساختار 9 عاملی مارش را تایید نمی کرد، اما با این دیدگاه مارش که کیفیت تدریس یک سازه چند بعدی است، همسو بود. بر پایه نتایج، استفاده از این ابزار برای ارزیابی کیفیت تدریس اساتید و تفسیر آن باید با احتیاط همراه باشد.
    کلیدواژگان: کیفیت تدریس، ارزیابی، آموزش عالی، روایی سازه، روایی پیش بین
  • مرجان فرزانه خو، احمد یارمحمدیان، حسین مولوی صفحه 135
    هدف
    هدف از پژوهش حاضر بررسی تاثیر عملکرد کلی خانواده بر پایگاه های هویت دانش آموزان دختر بوده است.
    روش
    پژوهش حاضر یک پژوهش توصیفی از نوع همبستگی است. بدین منظور 140 دانش آموز دختر پایه های اول تا سوم دبیرستان به روش نمونه گیری خوشه ایچند مرحله ای انتخاب شدند که پس از حذف پرسشنامه های ناقص، تعداد 121 پرسشنامه برای تجزیه و تحلیل آماده شد. ابزار های مورد استفاده در این پژوهش، پرسشنامه سنجش خانواده (FAD)، و پرسشنامه سنجش حالات هویت بنیون و آدامز (EOM-EIS2) بوده است. داده های به دست آمده با روش های آماری تحلیل عوامل (با استفاده از روش چرخشی واریماکس) و تحلیل مانوای یک گروهی مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفته شد.
    نتایج
    نتایج نشان داد که بین عملکرد کلی خانواده و 3 پایگاه هویت آشفته، تعلیق در هویت یابی، و هویت زود شکل گرفته رابطه معنا داری وجود دارد اما بین عملکرد کلی خانواده و هویت تحقق یافته رابطه معنا داری وجود ندارد.
    نتیجه گیری
    در مجموع از یافته های این پژوهش می توان چنین نتیجه گیری کرد که دستیابی و تحقق هویت موضوعی است که نه تنها عامل عملکرد خانواده در آن بسیار موثر است، بلکه عوامل دیگری از جمله، عوامل درون شخصیتی، فرهنگ، گرایش به کنترل و جهت دهی رفتار(خود نظم دهی) و غیره نیز می تواند در شکل گیری هویت تاثیر گذار باشد
    کلیدواژگان: عملکرد کلی خانواده، پایگاه های هویت، هویت تحقق یافته، تعلیق در هویت یابی، هویت زود شکل گرفته، هویت آشفته
  • منصوره کریم زاده، مهناز اخوان تفتی، علیرضر کیامنش، نسرین اکبرزاده صفحه 143
    نوع مطالعه: پژوهشی
    اهداف
    پژوهش حاضربه بررسی اثربخشی آموزش مهارت های هیجانی اجتماعی به معلمین زن و مرد در رشد مهارت های هیجانی اجتماعی آنان پرداخته است.
    روش
    این مطالعه از نوع طرح های آزمایشی است که در آن 68 معلم ابتدایی(پایه های چهارم و پنجم، دارای حداقل 10 سال سابقه تدریس و مدرک لیسانس) به صورت تصادفی در دو گروه کنترل (18 زن و 16 مرد) و آزمایش (20 زن و 14 مرد) جایگزین شدند. ابزار سنجش مهارت های هیجانی-اجتماعی پرسش نامه هوش هیجانی – اجتماعی بار-اون (هنجاریابی شده توسط سموعی 1382و دارای 90 گویه و 5 عامل (درون فردی،بین فردی،سازگاری،مدیریت استرس و خلق عمومی) بود. مهارتهای هیجانی- اجتماعی در 10 جلسه 2 ساعتی در حوزه مهارت های درون فردی و مهارت های بین فردی، آموزش داده شد.
    یافته ها
    نتایج حاصل از تحلیل واریانس عاملی طرح های آمیخته نشان داد که عملکرد گروه آزمایش در مهارت های هیجانی اجتماعی کلی و خرده موءلفه های آن نسبت به عملکرد گروه کنترل بیشتر و تفاوت بین دو گروه معنی دار است.این نتایج پس از4 ماه، افت معنی داری در مهارت های هیجانی اجتماعی کلی و خرده موءلفه های آن نشان نداد.
    نتایج
    طراحی برنامه هایی برای آموزش معلمین می تواند کمک بالقوه سودمندی برای رسیدن به ابعاد گوناگون هوش هیجانی – اجتماعی نماید نخستین گام در اجرای برنامه های یادگیری هیجانی – اجتماعی، درگیر نمودن معلمین با این مهارت ها و رشد توانمندی های هیجانی-اجتماعی آنان است
    کلیدواژگان: معلمین، آموزش، مهارت های هیجانی، اجتماعی
  • سعید اکبری زردخانه، سالار جعفری، بهروز دولتشاهی، مریم ممقانیه صفحه 151
    چکیده
    هدف
    شناسایی عوامل شخصیتی و رویدادهای پیش بینی کننده اقدام به خودکشی انجام پذیرفت.
    روش
    پژوهش حاضر یک مطالعه توصیفی- همبستگی است. نمونه مورد مطالعه در برگیرنده 74 نفر مرد و زن اقدام کرده به خودکشی و 74 نفر مرد و زن همتا و اقدام نکرده بود. ابزارهای به کار رفته عبارتند بودند از: پرسشنامه شخصیتی چند محوری میلون- 2 و چک لیست رویدادهای منفی زندگی.
    یافته ها
    از بین الگو های ناسازگار شخصیتی، اختلال شخصیت مرزی، ضد اجتماعی، خودشیفته، منفعل و آزارگر، اضطرابی و افسرده در میان افراد اقدام کرده بیش از گروه اقدام نکرده مشاهده است. در ضمن اقدام کرده گان تجارب منفی زندگی بیشتری را تجربه نموده بودند.
    نتیجه گیری
    اختلالات شخصیت اضطرابی، خودشیفته و ضداجتماعی از بین اختلالات روانی و از بین رخدادهای منفی زندگی، درگیری شدید با خانواده و سرزنش و تحقیر دارای بیشترین توان پیش بینی اقدام به خودکشی هستند.
    کلیدواژگان: ویژگی های شخصیتی، رویدادهای منفی، اقدام به خودکشی
  • جمیله مختاری نوری، مسعود سیرتی نیر، مهدی صادقی شرمه، زهرا قنبری، زهرا حاج امینی صفحه 159
    مقدمه
    اضطراب در بیماران منتظر عمل جراحی و یا بعد از عمل جراحی ایجاد می شود. اضطراب بیش از حد آثار زیان بار جدی برجسم و روان و روابط اجتماعی انسان می گذارد. روش های کنترل اضطراب شامل روش های دارویی و غیردارویی است. روش های مکمل مانند ماساژبازتابی و آرام سازی سبب ایجاد راحتی و احساس آرامش و تصحیح اختلال در عملکرد فیزیکی، تغییر پاسخ های فیزیولوژیکی و کاهش ترس همراه با نشانه های بیماری می شود.
    روش
    این پژوهش یک مطالعه نیمه تجربی و از نوع کارآزمایی بالینی است و نمونه های واجدشرایط به صورت نمونه گیری تسهیل شده 1 یا آسان و به روش تخصیص تصادفی 2 در دو گروه ماساژ بازتابی پا و آرام سازی بنسون و هم چنین یک گروه شاهد قرار داده شدند. جامعه مورد پژوهش را در این مطالعه زنان تحت اعمال جراحی شکم و بستری در بخشهای جراحی بیمارستان تشکیل دادند. واحدهای پژوهش به روش نمونه گیری مبتنی بر هدف وارد مطالعه شدند و براساس قرعه کشی اولیه بطور تصادفی در گروه های آزمایشی ماساژ بازتابی پا و آرام سازی بنسون و نیز گروه شاهد قرار گرفتند. برای سنجش اضطراب از پرسشنامه استانداردشده اسپیلبرگر استفاده شد. برای تجزیه وتحلیل داده ها از آزمون های آنالیز آماری یو – من ویتنی، تحلیل واریانس آنوا و ویلکاکسون استفاده شد.
    نتایج
    مقایسه میانگین میزان اضطراب بعد ازچهار بار مداخله، در دو گروه شاهد و ماساژ بازتابی پا، و دو گروه شاهد و گروه آرام سازی با آزمون آنالیز آماری U- mann whitne اختلاف معنی داری را بین دو گروه فوق نشان داد (P < 0/05). بین میزان اضطراب قبل و بعد از هر بار مداخله در دو گروه ماساژ بازتابی پا و گروه آرام سازی با استفاده از آزمون آنالیز آماری U- mann whitney اختلاف آماری معنی داری وجود نداست (P > 0/05). بحث: ماساژ بازتابی و آرام سازی در کاهش اضطراب بیماران جراحی شکم زنان مؤثر هستند ولی فرضیه تاثیر بیشتر ماساژ بازتابی در کاهش میزان اضطراب بیماران نسبت به روش آرام سازی از نظر آماری تائید نشد.
  • سعید قنبری، نادعلی، موسوی صفحه 167
    مقدمه
    با توجه به نقش رابطه کودک و والدین در رشد و تحول کودک، هدف این پژوهش بررسی نشانگان درونی سازی شده (اضطراب- افسردگی، افسردگی – کناره گیری و شکایات جسمانی) در کودکان در رابطه با سبک های فرزندپروری(مقتدرانه، مستبدانه و سهل گیرانه) و تعیین سهم هر یک در پیش بینی مشکلات کودکان بود.
    روش
    به این منظور تعداد 271 نفر از مادران کودکان پسر 7 تا 9 سال مشغول به تحصیل در مدارس ابتدایی منطقه شش تهران به روش نمونه گیری خوشه ایاز بین کلاسهای مقاطع اول تا سوم از 4 مدرسه ابتدایی موجود در این منطقه انتخاب شده و با پرسشنامه سبک های فرزندپروری بامریند و فهرست رفتاری کودک ارزیابی شدند. نتایج با استفاده از ضریب همبستگی پیرسون و تحلیل رگرسیون تحلیل شد.
    یافته ها
    نتایج پژوهش نشان داد سبک فرزندپروی مقتدرانه با تمام نشانه های درونی سازی رابطه منفی معنادار و سبک فرزندپروری مستبدانه با تمام نشانه ها رابطه مثبت معناداری داشتند. نتایج تحلیل رگرسیون نشان داد سبک مقتدرانه پیش بینی کننده منفی معنادار و سبک مستبدانه پیش بینی کننده مثبت معناداری برای تمام نشانه های درونی سازی شده می باشد.
    نتیجه گیری
    یافته های پژوهش همسو با بیشتر پژوهشهای قبلی در این زمینه می باشد. به طور کلی، به نظر می رسد کنترل همراه با صمیمیت مهمترین عامل در پیش گیری از نشانه های درونی سازی شده باشد.
    کلیدواژگان: سبک های فرزندپروری، نشانه های درونی سازی شده، اضطراب، افسردگی، افسردگی - کناره گیری و شکایات جسمانی
|
  • Rafieenia P. *, Azad-Fallah P., Fathi-Ashtiani A., Rasulzade Tabatabaei K Page 85
    Introduction
    The present research investigated the effects of positive and negative mood states on cardiovascular responses and the moderating role of extraversion and neuroticism in this regard.
    Method
    654 university female students completed the Persian version of the Eysenck Personality Questionnaire-Revised (EPQ-R ‌). On the basis of extreme scores in extraversion and neuroticism dimensions from the main sample, 4 groups (each with 30 samples) selected. All groups experienced positive and negative induced mood in two separate sessions with 2 to 4 weeks interval. The blood pressure and heart rate assessed before and after mood induction.
    Results
    In all subjects, the rate of systolic blood pressure decreased more in positive mood condition than in negative mood condition and the heart rate increased in negative mood condition as compared with positive mood condition. Although the effect of mood variability on the rate of systolic blood pressure and heart rate is considerable, the extraversion and neuroticism dimensions did not moderate this effect.
    Conclusion
    In sum, the findings of present research revealed that the role of induced mood states is important in relation to physical health.
  • Tahmasian K. *, Anari A., Saleh Sedghpour B Page 93
    Introduction
    This project studied the direct and indirect impact of social self-efficacy on loneliness of adolescents.
    Method
    In this descriptive and cross-sectional study the selected samples were 946 students (471 girls and 475 boys) of high schools from north, east, west and central regions of Tehran. Participants completed children self-efficacy questionnaire, social avoidance scale, Peer rejection questionnaire and child social support questionnaire. Data analyzed by SPSS AMOS software.
    Results
    Direct impact of social self-efficacy on loneliness was significance and indirect impact of social self-efficacy on loneliness was significant by social anxiety and social support.
    Conclusion
    Social anxiety and social support affect the social self-efficacy on loneliness directly and indirectly. So, in prevention of damage of loneliness in adolescents, social self-efficacy and its dependent variables are important.
  • Learning Strategies, Attribution Style, Students Page 99
    Introduction
    This research was to study the relationship between learning strategies (cognition and metacognition) and attribution styles (internal and external).
    Method
    In this correlation study, Karami learning strategies test and Seligman attribution style questionnaire performed on 384 high school students in Shirvan. SPSS 11.5 software, t-test, one-way ANOVA and qui-square used to analyze hypothesis. Variables related to the dimensions of attribution studied in two internal and external situations.
    Results
    Girls used cognition and metacognition learning strategies more than boys. Moreover, students with internal attribution style use metacognition learning strategies significantly more in comparison with the students with external attribution style.
    Conclusion
    Girls use learning strategies more than boys. It is probable that internal attributions and metacognition strategies increase the educational and self-efficacy achievement, deep learning and self-esteem of students.
  • Ghasemi N. *, Fathi-Ashtiani A., Raeesi F Page 105
    Introduction
    This study was to compare attribution styles and converging-diverging learning styles in depressed and non-depressed students.
    Method
    It is a casual comparative study through which 170 university students selected by convenience sampling. The participants evaluated by Kolb's learning style inventory (LSI) and attribution style questionnaire (ASQ) for both positive and negative events. Using Beck's depressed inventory (BDI), the participants divided into two groups of depressed (n=45) and non-depressed (n=125). The collected data analyzed by Chi-square test and Mann-Whitney U.
    Results
    Depressed students, in comparison to non-depressed students, used less internal and stable attribution styles in positive events and there was no significant difference between the two groups in using global-specific attribution styles in positive events. However, depressed students, compared to non-depressed students, used more internal attribution style in negative events and there was no significant difference between groups in other aspects of attribution styles. Moreover, no significant difference found between the two groups in using diverging-converging learning styles. Also, in negative events, those who had converging learning style didnt use more pessimistic attribution styles in comparison with those who had diverging learning style.
    Conclusion
    With a better understanding of both attribution and learning styles of students as two important cognitive variables, we can take a step toward recognizing cognitive vulnerability of mood disorder.
  • Moazen S. *, Azad-Fallah P., Safi M Page 113
    Introduction
    The present research compared two personality characteristics of BAS/BIS activity and perfectionism in coronary heart disease (CHD) and normal male subjects.
    Method
    50 married male by mean age of 53 with CHD diagnosis from Modarres hospital compared with 50 healthy male (with the same including criteria) according to the Carver & White's BIS/BAS and multidimensional perfectionism scales.
    Results
    In men with CHD the activity of BAS were higher than healthy men. Also, in subjects with CHD self-oriented perfectionism and other-oriented perfectionism were higher than healthy men. There were significant differences between correlations of BAS's subscales and dimensions of perfectionism in CHD and healthy subjects.
    Conclusion
    Activity of BAS system and dimensions of perfectionism are good components of type A behavioral pattern for psychological analysis of CHD.
  • Joshanloo M. *, Ghaedi Gh Page 121
    Introduction
    The goal of this study was to investigate reliability, validity (construct and convergent) and gender differences of PGIS in Iranian university students.
    Method
    205 students of Tehran University (88 boys and 117 girls) participated in this study. All students asked to complete PGIS, positive affect, negative affect, life satisfaction and psychological and social well-being. Exploratory and confirmatory factor analysis, independent samples t and correlation analysis with Bonferroni correction performed to analyze data.
    Results
    Internal consistency of the scale was 0.87 showing that this scale had acceptable internal consistency. Results of exploratory factor analysis showed that this scale has a one-dimensional factor structure in the used sample. Results of confirmatory factor analysis confirmed this finding. Correlations between this scale and convergent validity scales were significant and in the expected direction.
    Conclusion
    PGIS has a one-factor structure and good reliability and validity with Iranian university students.
  • Talepasand S. *, Nazifi M., Bigdeli I Page 127
    Introduction
    The objective of this study was to validate the Iranian version of student's evaluations of educational quality questionnaire (PSEEQ) and to initially tested Marsh model in the context of Iranian students.
    Method
    A total of 339 Iranian students of Semnan University participated in the study. Participants completed an Iranian version of PSEEQ and to be collected the scores of their final exam. To assess the psychometric properties of PSEEQ, exploratory factor analysis, item-total correlation and reliability analysis were undertaken. Confirmatory factor analysis used to provide further validation for the questionnaire.
    Results
    Exploratory factor analyses showed a six-factor model of the Iranian version of PSEEQ. The fit of the proposed models examined. The internal consistency of PSEEQ (31 items) was high (Kronbach's α=0.936). PSEEQ correlated with the scores of final exam (r=0.5).
    Conclusion
    The results of confirmatory factor analysis do not support the nine-factor framework of the SEEQ with Iranian students on the basis of Marsh model, but it supports that educational quality is a multidimensional construct, as Marsh stated. Taken together, the data suggest that PSEEQ should be interpreted with caution when used to assess educational quality of instructors.
  • Farzanekhoo M., Yarmohammadian A. *, Mowlavi H Page 135
    Introduction
    The aim of present research was to investigate the impact of general family function on identity status in girl high school students.
    Method
    140 girl students from high schools of Isfahan city selected by available sampling method. Used research tools were family structure questionnaire and Benion & Adams identity status questionnaire. Achieved data analyzed by descriptive and deductive approach in deductive level and factor analysis and multivariate variance analysis test used.
    Results
    There was a significant relation between general family function and diffuse identity, moratorium identity and foreclosure identity, but there was not any significant relation between general family function and achieved identity.
    Conclusion
    Achievement of identity is a subject that not only affected by the general family function but also by other factors such as culture and separation-individuation process. On the other hand, it must be regarded that child effects on parent behaviors and relation between parents and adolescence is bidirectional in the field of behavior disorders and identification.
  • Karimzade M. *, Akhavan Tafti M., Kiamanesh A. R., Akbarzade N Page 143
    Introduction
    This study surveyed the effect of teaching social-emotional skills on teachers to develop their social-emotional skills.
    Method
    This research is a kind of experimental design in which 68 elementary teachers (grades 4 and 5) with at least 10 years of teaching experience and bachelor degree randomly assigned into control (18 females, 16 males) and experimental (20 females, 14 males) groups. The Bar-On social-emotional scale (already informed by Samooei) used collecting data. This questionnaire has 90 items in 5 domains (interpersonal, intrapersonal, adjustment, general mood and stress management). Social-emotional skills in the field of interpersonal and intrapersonal skill taught in 10 two-hour sessions to experimental group participants.
    Results
    Experimental group performance in social-emotional skills and its components were higher than the control group and their difference was significant. There was no significant decrease in social-emotional skills and its components after 4 months.
    Conclusion
    To be most effective, emotional literacy content and processes should be applied consistently across the curriculum in all grade levels. Earlier steps to operate social-emotional program are to involve teachers with these skills and to promote their social-emotional abilities.
  • Akbari Zardkhaneh S. *, Jafari S., Dowlatshahi B., Mamaghanieh M Page 151
    Introduction
    Current study conducted to identify personality characteristics and negative events as prediction factors of suicide attempting.
    Method
    This descriptive-correlating study performed on totally 148 people included 74 male and female suicide attempters and 74 male and female non-attempters that matched with attempters. Used Instruments for collecting data were Millon Multi-axial personality inventory-II (MCMI-II) and researcher-made negative life events checklist.
    Results
    Maladjustment personality patterns such as borderline, antisocial, narcistic, passive-aggressive, anxiety and depressive disorders were more prevalent among suicide attempters than non-attempters. Also, suicide attempters experienced negative events more than non-attempters.
    Conclusion
    Among psychological disorders, anxious, narcistic and antisocial and among negative life events, sever conflict with family and blame experience have the highest power to predict suicide attempt.
  • Mokhtari Noori J. *, Sirati Nir M., Sadeghi Shermeh M., Ghanbari Z., Haji Amini Z., Tayyebi A Page 159
    Introduction
    Anxiety is a common phenomenon after all surgical operation. Complementary methods as foot reflexology massage and Bensone relaxation cause comfort, tranquility, correction of physical function disorder, change of physiological responses and decrease of fear with signs of disease. Researchers purposed to study the effect of foot reflexology massage and relaxation on decrease of anxiety.
    Method
    This study was a quasi-experimental three group clinical trial. Community search was women with abdominal surgical operations. Method of sampling was convenience non probable. Samples placed in three groups of foot reflexology massage and relaxation as test and a witness group. Spielberger scale used to measure the anxiety and data analyzed by descriptive and analytic statistics.
    Results
    After using foot reflexology massage and Bensone relaxation, anxiety decreased significantly between mean of foot reflexology massage and witness groups; and between relaxation and witness groups (p<0.05). Comparing the mean of anxiety did not show a significant difference after foot reflexology massage and relaxation (P>0.05).
    Conclusion
    Foot reflexology massage and relaxation are effective on decreasing the anxiety after women abdominal surgical operation and so recommended to use as complementary methods for decreasing anxiety.